داروی جدید دیابت دکتر عبیدی
گلوتریو، یک داروی نوین برای درمان دیابت نوع ۲ است که توسط داروسازی دکتر عبیدی تولید شده است. این دارو، ترکیبی از سه داروی موثر در کنترل قند خون است که با مکانیسمهای مختلف عمل میکنند. گلوتریو با کاهش قابل توجه مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی، بهبود کنترل قند خون و سهولت مصرف (یک بار در روز)، یک گام بزرگ در درمان دیابت محسوب میشود. این دارو با کاهش نیاز به مصرف چندین دارو، احتمال بروز عوارض جانبی را کاهش داده و کیفیت زندگی بیماران دیابتی را به طور قابل توجهی بهبود میبخشد. همچنین، گلوتریو با کاهش مقاومت به انسولین و بهبود عملکرد کلیه، به کنترل بهتر بیماری دیابت و عوارض ناشی از آن کمک میکند.
اگر با مراجعه به دکترهای متخصص دیابت به دنبال داروی جدید درمان قطعی دیابت هستید، متاسفانه باید نا امیدتان کنیم. در حال حاضر درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و تنها میتوان آن را مدیریت و علائمش را کنترل کرد. بخش مهمی از مدیریت دیابت به حفظ وزن متناسب از طریق یک رژیم غذایی سالم و برنامه ورزشی تشکیل میشود. ممکن است پزشک در کنار حفظ وزن و رژیم غذایی مناسب و ورزش، مصرف دارو را هم توصیه کند. نوع و میزان مصرف داروهای دیابت بسته به هر بیمار و شرایط او متفاوت است و باید توسط پزشک تجویز شود. حتی اگر فکر میکنید که دچار مشکلی شدهاید، که ناشی از مصرف دارو است اما در لیست عوارض آن وجود ندارد، با پزشک خود تماس بگیرید و مشکل خود را با او در میان بگذارید.
فهرست مطالب
جدیدترین داروی دیابت نوع 2 دکتر عبیدی چیست
گلورنتا یک داروی نوین و ترکیبی است که برای کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ به کار میرود. این دارو با ترکیب دو ماده مؤثره، امپاگلیفلوزین و لیناگلیپتین، به دو روش متفاوت بر روی کاهش قند خون اثر میگذارد. امپاگلیفلوزین با افزایش دفع گلوکز از طریق ادرار و لیناگلیپتین با افزایش ترشح انسولین و حساسیت سلولها به انسولین، به کنترل بهتر قند خون کمک میکنند. مصرف منظم گلورنتا به همراه رژیم غذایی مناسب و ورزش، میتواند به کاهش خطر عوارض ناشی از دیابت مانند بیماری قلبی، سکته مغزی و آسیب به کلیهها کمک کند. همچنین، این دارو به کاهش وزن و بهبود فشار خون نیز کمک میکند.
مطالعات اخیر نشان دادهاند در Journal of Pharmaceutical Research Science & Technology که دو دسته داروی جدید، آگونیستهای گیرنده GLP-1 و مهارکنندههای SGLT-2، در درمان دیابت نوع 2 بسیار موثر هستند. این داروها علاوه بر کنترل قند خون، فواید دیگری مانند کاهش وزن و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، کلیوی و کبدی را نیز به همراه دارند. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیز پس از سال 2010 تعدادی از این داروها را برای درمان دیابت نوع 2 تایید کرده است. علاوه بر این، تحقیقات زیادی در زمینه توسعه داروهای جدید ضد دیابت در حال انجام است. در آذر ماه گذشته، شرکت داروسازی عبیدی موفق به معرفی داروی جدید برای کنترل دیابت شد.
داروهای دیابت بیخطر محسوب میشوند، اما مثل بسیاری از آنها، ممکن است مثل سایر داروها عوارض جانبی داشته باشند یا با داروهای دیگر تداخل داشته باشند. همه داروها از جمله داروهای دیابت میتوانند به طرق مختلف روی افراد مختلف تاثیر بگذارند، شاید روزی بتوان به بهترین قرص قند بدون عوارض هم دست پیدا کرد، اما تا آن زمان، تولید داروهای جدید با عوارض جانبی کمتر و تاثیر بیشتر در دستور کار داروسازان در سطح جهان قرار دارد. داروی جدید دکتر عبیدی هم یکی از همین داروهای جدید دیابت است.
دیابت نوع 2 معمولا از طریق آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (A1C) تشخیص داده میشود. این آزمایش خون میانگین سطح قند خون فرد را در دو تا سه ماه گذشته نشان میدهد. نتایج این آزمایش بهصورت زیر تفسیر میشوند:
- مقادیر زیر 5.7% طبیعی است.
- مقادیر بین 5.7٪ تا 6.4٪ بهعنوان پیش دیابت تشخیص داده میشوند.
- مقادیر 6.5٪ یا بیشتر در دو آزمایش جداگانه نشان دهنده دیابت است.
اگر فردی بر اساس این آزمایش و تشخیص پزشک مبتلا به دیابت باشد، آزمایشهای دیگری هم برای تشخیص دیابت نوع 1 و 2 انجام میشود. برای مدیریت انواع دیابت، اغلب به درمانهای متفاوتی نیاز است. داروی جدید دیابت دکتر عبیدی دیابت نوع 2 را هدف قرار میدهد. برای مدیریت دیابت نوع 2 این اقدامات توصیه میشوند تا بتوان قند خون را در محدوده مجاز نگه داشت:
- تغذیه سالم
- ورزش منظم
- کاهش وزن
- مصرف داروی دیابت یا انسولین درمانی
- نظارت و کنترل مداوم سطح قند خون
بهترین قرص قند خارجی گلوتریو بود. جدیدترین داروی دیابت نوع 2 دکتر عبیدی همین دارو است. گلوتریو ای آر از ترکیب این 3 دارو درست شده است:
- داروی امپاگلیفلوزین
- داروی لیناگلیپتین
- داروی متفورمین پیوسته رهش
داروی گلوتریو ای آر، با نام ژنریک امپاگلیفلوزین و لیناگلیپتین و متفورمین پیوسته رهش، توسط پزشک و برای کنترل و مدیریت قند خون بالا در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، همراه با رژیم غذایی مناسب و برنامه ورزشی تجویز میشود. کنترل قند بالای خون به جلوگیری از ایجاد آسیب کلیوی، کوری، مشکلات عصبی، از دست دادن اندامها و مشکل در عملکرد جنسی کمک میکند. خطر حمله قلبی یا سکته هم با کنترل موثر قند خون کاهش پیدا میکند.
افراد مبتلا به دیابت نوع 2 معمولا با مقاومت به انسولین دستوپنجه نرم میکنند. داروهای دیابت به چند روش بر مقاومت به انسولین اثر میگذارند، بعضی از آنها ترشح انسولین توسط پانکراس را تحریک میکنند، بعضی از آنها واکنش سلولها به انسولین را بالاتر میبرند یا از تولید گلوکز توسط کبد جلوگیری میکنند. بعضی دیگر از داروهای مدیریت دیابت هم جذب گلوکز را بعد از غذا کاهش میدهند.
داروی جدید دیابت دکتر عبیدی به بازگرداندن پاسخ مناسب بدن به انسولینی که بهطور طبیعی در بدن تولید میشود، کمک میکند. گلوتریو ای آر از طریق امپاگلیفلوزین موجود در ترکیب خود، باز جذب گلوکز در کلیه را مهار میکند، از طریق لیناگلیپتین موجود در ترکیبش آنزیم دی پپتیدیل پپتیداز را مهار میکند و از طریق متفورمین خود مقاومت به انسولین را پایین میآورد. هر دو ترکیب لیناگلیپتین و متفورمین هم باعث پایین آمدن تولید گلوکز در کبد میشوند و به کنترل قند خون کمک میکنند. مجموعه این خواص، منجر به پایین آمدن سطح قند خون در بیماران دیابتی میشوند.
نحوه صحیح مصرف گلوتریو قرص جدید دیابت دکتر عبیدی
میزان مناسب مصرف داروهای دیابت از جمله گلوتریو را پزشک برای هر بیمار و با توجه به شرایط منحصربهفرد و نتایج آزمایشات او تعیین و تجویز میکند. بهطور معمول میزان مصرف داروی گلتریو به شرح زیر است:
نحوه مصرف قرص دیابت دکتر عبیدی در بزرگسالان
بر اساس رژیم دارویی فعلی هر بیمار، دوز در شروع درمان به صورت زیر تجویز میشود:
- اگر بیماری با متفورمین هیدروکلراید، چه همراه با لیناگلیپتین چه بدون آن تحت درمان است، دوز گلیترو در شروع درمان باید حاوی مقادیر مشابه مصرف کل روزانه متفورمین هیدروکلراید، ۱۰ میلیگرم امپاگلیفلوزین و ۵ میلیگرم لیناگلیپتین در روز باشد.
- در بیمارانی که با متفورمین هیدروکلراید و امپاگلیفلوزین، همراه یا بدون لیناگلیپتین، تحت درمان هستند، دوز دارو در شروع درمان با گلوتریو ای آر باید با حاوی مقادیر مشابه مصرف کل روزانه متفورمین هیدروکلراید، امپاگلیفلوزین و ۵ میلیگرم لیناگلیپتین در روز باشد.
- مقدار مناسب مصرف دارو، توسط پزشک و بر اساس عملکرد دارو و تحمل بیمار مشخص میشود. حداکثر مقدار مصرف این دارو، معادل ۲۵ میلیگرم امپاگلیفلوزین، ۵ میلیگرم لیناگلیپتین و ۲۰۰۰ میلیگرم متفورمین هیدروکلراید در روز است.
- گلوتریو ای آر ۱۰/۵/۱۰۰۰ یا گلوتریو ای آر ۲۵/۵/۱۰۰۰ بهصورت یک قرص یک بار در روز مصرف میشود.
- گلوتریو ای آر ۵/۲.۵/۱۰۰۰ یا گلوتریو ای آر ۱۲.۵/۲.۵/۱۰۰۰ بهصورت دو قرص با هم یک بار در روز مصرف میشود.
نحوه مصرف قرص های دیابت دکتر عبیدی در کودکان
- بیخطر بودن و عملکرد دارو گلوتریو در کودکان مشخص نشده است. اگر پزشک تجویز این دارو را لازم بداند، در خصوص نحوه صحیح مصرف این دارو باید به این نکات توجه شود:
- دارو باید دقیقا مطابق با دستور پزشک مصرف شود.
- دارو باید یک بار در روز، همراه با غذا و در هنگام صبح مصرف شود. مصرف این دارو همراه با غذا احتمال تحریکات معده را پایین میآورد.
- قرص گلوتریو باید بدون شکستن، خرد شدن، حل شدن یا جویدن، و بهطور کامل قورت داده شود. در صورت وجود مشکل در فرآیند بلع قرص، باید با پزشک مشورت شود.
- در صورت مشاهده قرص حل نشده در مدفوع، باید با پزشک مشورت شود. هرگز نباید بدون مشورت با پزشک مصرف ناگهانی دارو توسط بیمار قطع شود.
- ممکن است پزشک مصرف این دارو را همزمان با سایر داروهای ضد دیابت توصیه و تجویز کند. در چنین شرایطی ممکن است بیمار با افت قند خون مواجه شود.
- قبل از شروع درمان با داروی گلیترو و در طول دوره درمان، برای کنترل عملکرد کلیهها آزمایش خون منظم توسط پزشک تجویز میشود.
- در هنگام مصرف این دارو، ممکن است در ادرار قند مشاهده شود.
- در هنگام مصرف این دارو، ترکیب رژیم غذایی، انجام تمرینات ورزشی و تعداد دفعات و نحوه اندازهگیری قند خون توسط پزشک مشخص و تجویز میشود.
- در صورتی که یک نوبت از مصرف دارو فراموش شده باشد، باید به محض به یاد آوردن فورا آن را مصرف کرد. اگر تا نوبت بعدی مصرف، دوز قبلی مصرف نشده بود، باید فقط دوز همین نوبت مصرف شود. به هیچ عنوان نباید دارو در یک نوبت، به مقدار دو برابر میزان تجویز شده، مصرف شود.
داروی جدید دیابت دکتر عبیدی (داروی گلوتریو ای آر) برای چه کسانی مناسب است و ممکن است چه عوارض جانبی را برای آنها به همراه داشته باشد؟
همانطور که پیشتر هم به آن اشاره کردیم، داروی جدید دیابت دکتر عبیدی همراه با رژیمغذایی و ورزش، برای کاهش قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ استفاده میشود. عملکرد یا بیخطر بودن این دارو برای کودکان، زنان باردار و مادران شیرده مشخص نیست. در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع ۲ که بیماری قلبی و عروقی دارند، مصرف امپاگلیفلوزین که در ترکیب جدیدترین داروی دیابت دکتر عبیدی موجود است، منجر به کاهش احتمال خطر مرگ و میر ناشی از بیماری آنها میشود.
عوارض جانبی قرص گلوتریو ای آر شامل این موارد هستند:
- حالت تهوع
- استفراغ
- ناراحتی معده
- اسهال
- نفخ
- سردرد یا ضعف
اگر هر یک از این اثرات و عوارض بعد از چند روز مصرف منظم دارو، همچنان ادامه داشت یا بدتر شد، فورا باید به پزشک مراجعه شود. اما اگر علائم معده پس از مصرف منظم همان دوز برای چند روز یا چند هفته، دوباره برگشت، فورا باید به پزشک مراجعه شود. علائم ناراحتی معده که در همان روزهای اول شروع درمان و مصرف دارو رخ میدهند هم ممکن است نشانه اسیدوز لاکتیک باشد.
در صورت مشاهده قرصهای حل نشده در مدفوع به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک ممکن است. به یاد داشته باشید که این دارو به این دلیل تجویز شده است که پزشک شما تشخیص داده مزایای دارو بیشتر از خطر عوارض جانبی آن برای شما است. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند، عوارض جانبی جدی را تجربه نمیکنند.
در صورت مشاهده هر گونه عوارض جانبی جدی، باید فورا به پزشک مراجعه شود، علائم و عوارض جدی شامل این موارد هستند:
- علائم عفونت ادراری (مانند سوزش، درد، تکرر یا احساس ناگهانی دفع ادرار، ادرار صورتی یا خونآلود)
- علائم مشکلات کلیوی (مانند تغییر مقدار ادرار)
- درد مفاصل
- تاولهای پوستی غیرمعمول
- علائم نارسایی قلبی (مانند تنگی نفس، تورم پا یا مچ پا، افزایش وزن غیرعادی یا ناگهانی)
عوارض جانبی جدی دیگر هم وجود دارند، مثل علائم بیماری پانکراس. علائم بیماری پانکراس شامل این موارد است:
- تهوع یا استفراغی که متوقف نمیشود.
- درد شدید معده یا شکم که ممکن است به پشت سرایت کند.
در صورت بروز هر یک از موارد عوارض جانبی جدی، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه شود. از آنجایی که مطالعات کافی در مورد تاثیر این دارو بر زنان باردار یا شیرده یا مضرات آن برای آنها انجام نشده است، مصرف این دارو در دوران بارداری، بهویژه سه ماهه دوم و سوم، و در دوران شیردهی، توصیه نمیشود.
بیماران دیابتی از کدام داروهای دیگر استفاده میکنند؟
همان طور که پیشتر هم به آن اشاره کردیم، بیماری دیابت دو نوع متفاوت دارد: دیابت نوع 1 و دیابت نوع 2. دیابت نوع 1 یک بیماری خودایمنی مزمن است که معمولا در کودکی یا ابتدای جوانی تشخیص داده میشود. لوزالمعده یا همان پانکراس، در این بیماری، یا کمتر از میزان لازم انسولین ترشح میکند یا اصلا انسولین ترشح نمیکند. هنوز درمانی برای دیابت نوع ۱ وجود ندارد، برای همین پزشکان برای جلوگیری از عوارض آن روی مدیریت انسولین تمرکز میکنند.
دیابت نوع 2 عمدتا نتیجه دو مشکل است: سلولهای ماهیچه، چربی و کبد در برابر انسولین مقاوم میشوند و در نتیجه سلولها نمیتوانند قند کافی دریافت کنند. لوزالمعده نمیتواند انسولین کافی برای حفظ سطح قند خون در محدوده مجاز تولید کند. داروهای متفاوتی برای بیماران دیابتی با شرایط مختلف تجویز میشود که در ادامه به چند مورد از آنها پرداختهایم.
انسولین
انسولین یک هورمون طبیعی است که توسط پانکراس یا همان لوزالمعده ترشح میشود و برای استفاده بدن از قند (گلوکز) ضروری است. اگر لوزالمعده به اندازه کافی انسولین تولید نکند یا بدن به درستی از انسولین استفاده نکند، منجر به افزایش سطح قند خون (هیپرگلیسمی) میشود.
منظور از مدیریت انسولین این است که سعی میکنند سطح قند خون را تا جای ممکن نزدیک به حد مجاز نگه دارند تا بتوانند بروز عوارض دیابت نوع 1 را به تعویق بیاندازند یا از بروز این عوارض جلوگیری کنند. در صورت تشخیص دیابت نوع 1، معمولا برای بیمار تزریق انسولین تجویز میشود. انسولین انواع مختلفی دارد. انواع مختلف انسولین عبارتند از:
- انسولین کوتاه اثر
- انسولین سریعالاثر
- انسولین با اثر متوسط
- انسولین با اثر طولانی
- انسولین ترکیبی
برخی از داروهای دیگری که برای مدیریت دیابت نوع 1 تجویز میشوند، از این قرار هستند:
- آمیلینومیمتیک
- پراملینتید
- آمپول لانتوس
متفورمین
به طور کلی قرص متفورمین یکی از شناخته شدهترین داروهای دیابت است و اولین دارویی است که برای مدیریت دیابت نوع 2 تجویز میشود. متفورمین عمدتا با پایین آوردن تولید گلوکز در کبد و بالا بردن حساسیت بدن به انسولین عمل میکند، در نتیجه آن، بدن از انسولین بهطور موثرتری استفاده میکند. علاوه بر این متفورمین میزان قند تولید شده در کبد و میزان جذب قند را در روده کاهش میدهد، بدن شما را نسبت به انسولین حساس میکند و به ماهیچهها کمک میکند که گلوکز را جذب کنند.
عوارض جانبی احتمالی، که معمولا به مرور بهتر شده یا از بین میروند، عبارتند از:
- کمبود ویتامین B12
- حالت تهوع
- درد شکم
- نفخ
- اسهال
به ندرت، ممکن است متفورمین بیش از حد در بدن انباشته شود و باعث ایجاد یک بیماری جدی و گاهی حتی کشنده به نام اسیدوز لاکتیک شود. اسیدوز لاکتیک در افراد مسن، مبتلا به بیماری کلیوی، کبدی یا نارسایی قلبی، در افرادی که دچار کمآبی بدن هستند یا مصرف شدید الکل دارند و افرادی که جراحی، عکس اشعه ایکس یا اسکن با داروی کنتراست ید در پیش دارند، احتمال وقوع بیشتری دارد.
در صورت علائم اسیدوز لاکتیک مصرف این دارو باید فورا قطع شود. علائمی مانند خستگی زیاد و غیرعادی، سرگیجه، خوابآلودگی شدید، لرز، پوست سرد یا تغییر رنگ پوست به آبی، درد عضلانی، تنفس سریع یا همراه با مشکل، ضربان قلب آهسته یا نامنظم، درد معده همراه با حالت تهوع، استفراغ یا اسهال.
ریپاگلینید
رپاگلینید یک دارو برای مقابله با هیپرگلیسمی یعنی افزایش سطح قند خون خوراکی است که برای درمان دیابت شیرین غیروابسته به انسولین (NIDDM) تجویز میشود. این دارو به دسته داروهای مگلیتینیدهای ترشح کننده انسولین کوتاه اثر، تعلق دارد که با اتصال به سلولهای β پانکراس ترشح انسولین را تحریک و بیشتر میکنند. شایعترین عوارض جانبی رپاگلینید شامل این موارد هستند:
- قند خون پایین
- عفونت در بینی یا گلو، گلو درد
- سردرد
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- درد مفاصل
- حالت تهوع
- اسهال
- کمر درد
ممکن است به جز این موارد، عوارض جانبی دیگری هم برای رپاگلینید وجود داشته باشد که در این لیست ذکر نشده است.
امپاگلیفلوزین
امپاگلیفلوزین در دستهای از داروها به نام مهارکنندههای سدیم-گلوکز 2 (SGLT2) قرار دارد. این قند خون را کاهش میدهد و باعث میشود کلیهها از طریق دفع ادرار از شر گلوکز بیشتری خلاص شوند. این عوارض جانبی رایج امپاگلیفلوزین در بیش از 1 در 100 نفر رخ میدهد. این علائم معمولا خفیف هستند و زمان زیادی ادامه پیدا نمیکنند.
- برفک
- درد یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن
- ادرار کردن بیش از حد معمول
- بثورات پوستی خفیف یا خارش پوست
لیناگلیپتین
لیناگلیپتین همراه با رژیم غذایی و ورزش و گاهی همراه با سایر داروها برای کاهش سطح قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 تجویز میشود. مانند همه داروها، لیناگلیپتین هم میتواند در برخی افراد عوارض جانبی ایجاد کند. اما اکثر افراد هنگام مصرف آن هیچ عارضه جانبی را تجربه نمیکنند یا فقط عوارض جزئی دارند. در صورت مشاهده هر گونه عارضه جانبی که شما را آزار میدهد یا از بین نمیرود، با پزشک خود صحبت کنید.
عوارض جانبی جدی به ندرت اتفاق میافتند، اما برخی از افراد ممکن است پس از مصرف لیناگلیپتین عوارض جانبی جدی داشته باشند، در صورت مواجهه با موارد زیر باید پزشک خود تماس بگیرند:
- دردهای شدید معده
- زرد شدن سفیدی چشم
- زرد شدن پوست
آکاربوز
آکاربوز با جلوگیری از تجزیه و تبدیل نشاسته به قند، سطح قند خون را کاهش میدهد. این دارو ممکن است تنها یا همراه با نوع دیگری از داروهای خوراکی دیابت به نام سولفونیل اوره تجویز شود. لازم به ذکر است که این دارو فقط باید توسط پزشک تجویز شود. اگر فکر میکنید نیاز به معاینه یا دریافت دارو دارید، میتوانید به دکتر عادل جاهد فوق متخصص بیماریهای غدد درونریز مراجعه کنید.
جمع بندی
گلوریپا، دارویی نوین برای درمان دیابت نوع ۲ است که با مکانیزمی متفاوت از داروهای قبلی، به کاهش قند خون کمک میکند. این دارو با مهار بازجذب گلوکز در کلیهها، باعث میشود که گلوکز اضافی از طریق ادرار دفع شود و در نتیجه قند خون کاهش یابد. علاوه بر کنترل قند خون، گلوریپا مزایای دیگری نیز دارد از جمله کاهش خطر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی، کاهش وزن، کاهش فشار خون و جلوگیری از پیشرفت بیماری کلیوی. این دارو به عنوان یک گام بزرگ در درمان دیابت شناخته میشود و به دلیل تولید داخلی در ایران، به راحتی در دسترس بیماران قرار دارد. مطالعات گسترده نشان دادهاند که گلوریپا نه تنها به کنترل قند خون کمک میکند بلکه طول عمر بیماران دیابتی با مشکلات قلبی را نیز افزایش میدهد.