علائم و نشانه دیابت و روش های تشخیص بیماری دیابت

علائم و نشانه دیابت
0 ۴۱۸

درباره خودتان به عنوان یک شخص

ما در این مقاله به بررسی علائم و نشانه دیابت و روش های تشخیص بیماری دیابت می پردازیم پس در ادامه همراه ما باشید
پزشک شما میل دارد سن، شغل، ورزشها و سرگرمی های مورد علاقه شما را بداند،  چرا که این عوامل بر درمان بیماری تان تأثیر می گذارند.

او می خواهد بداند که چه دلایلی برای انجام دادن این کارها دارید. وی همچنین در مورد نگرانیها و دیدگاه های تان در مورد حالات غیرعادی شما پرسش هایی مطرح خواهد کرد. وقتی پزشک ارزیابی کاملی به جا می آورد، می تواند تشخیص خود را بهتر به شما توضیح دهد و توصیه های مناسبی ارائه کند.

اهمیت رابطه سابقه  خانوادگی و دیابت

آیا کسی از افراد خانواده به مراقبت یا حمایت نیازمند است؟ وجود فرد دیابتی در خانواده احتمال وجود دیابت را در شما بالا می برد. دیگر بیماری های شایع در خانواده، از جمله بیماری های تیروئید و کمخونی وخیم ممکن است با گرایش به بیماری دیابت همراه باشند.

آبستنی

زنانی که نوزادان بزرگ به دنیا آورده اند یا در حین آبستنی به بیماری دیابت مبتلا بودند، به احتمال زیاد در سنین بالا به دیابت مبتلا خواهند شد.

بیماری های دیگر

اگر به اختلالات هورمونی، از جمله بیماری تیروئید یا بیماریهای نادر مانند سندرم کوشینگ  (افزایش استروئید) دچار باشید، احتمال ابتلا به دیابت در شما بالاست و یا اینکه، دیابت ممکن است اختلالات هورمونی شما را وخیمتر کند.

داروها

برخی از داروها، از جمله قرصهای ادرار (مدرها) ممکن است موجب آشکار شدن بیماری دیابت شود. سایر داروها، از جمله داروهای استروئیدی ممکن است شخص را به دیابت مبتلا کند. دیگر داروهایی که مصرف می کنید، ممکن است بر نحوه درمان بیماری دیابت شما تأثیر بگذارد.

علائم دیابت درمان نشده

در اکثر کسانی که بتازگی دچار بیماری دیابت شده‌ اند، در معاینه بالینی هیچ گونه علامت غیرعادی مشاهده نمی شود.

 

روش های تشخیص بیماری دیابت

کم شدن نیروی حیاتی

در نحوه حرکت و ارائه عکس العمل افراد می توان شاهد این علامت بود.

کاهش وزن

در کسانی که بتازگی به دیابت دچار شده اند، این علامت کاملاً محسوس است.

کاهش مایعات

در نزد کسانی که ترشح ادرار شدیداً (پولیوری) افزایش یافته است، کاهش مایعات بدن بسیار زیاد است و خشکی دهان، پوست و زبان مشاهده می شود.

نبض

در برخی از مبتلایان به دیابت شریانها سخت ( آترواسکلروز ) و گردش خون ضعیف می شود. در این افراد، معمولاً دستها و پاها سردند.

فشارخون

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت، بویژه اگر اضافه وزن داشته باشند، دچار افزایش فشارخون ( هیپرتانسیون) هستند. اگر کاهش مایعات در شما شدید شده باشد، فشار خونتان پایین خواهد آمد و به هنگام ایستادن به افت فشارخون دچار خواهید شد که باعث سرگیجه می شود (افت موضعی فشارخون)

چشمها

افرادی که تازگیها به بیماری دیابت مبتلا شده اند، گاهی دچار بیماری آب مروارید ( کاتاراکت ) در عدسی چشمها می شوند که معمولاً با کنترلِ بیماری دیابت، برطرف می شود. در افراد دیابتی ممکن است ابتلا به آب مروارید و مشکلات گردش خون و خون رسانی به شبکیه پشت چشم از مدتها قبل وجود داشته باشد.

حسها

بیماری دیابت ممکن است بر کار اعصاب تأثیر بگذارد و آنها را مختل کند، از جمله ممکن است حسهای لامسه، سوزش، گرما، سرما و ارتعاش مختل شوند و به همین دلیل است که پزشک آنها را معاینه می کند.

رابطه آلرژیها و بیماری دیابت

اگر به داروهای سالفونامید آلرژی (حساسیت) دارید، احتمالاً نسبت به داروهای تجویز شده برای درمان دیابت نیز آلرژی نشان خواهید داد. بسیار مهم است که پزشک را در جریان آلرژی دارویی خود قرار دهید.

استعمال دخانیات

چه مرض قند داشته باشید یا خیر، استعمال دخانیات بسیار خطرناک است.

برنامه غذایی

مقدار کالری موردنیاز بدن و نوع غذاهایی را که مجاز به مصرف آنها هستید، پزشک یا متخصص تغذیه تعیین می کند.
خوردن غذاها و آشامیدن نوشابه های شیرین ممکن است به تشدید بیماری کمک کرده باشد. اگر ارزیابیهای بیشتر مؤید ابتلای شما به بیماری دیابت است، به توصیه های مناسب مربوط به تغذیه نیازمندید تا انرژی موردنیازتان تأمین و ترتیب خورد و خوراک شما مشخص شود.

روش های تشخیص بیماری دیابت

یک سئوال همیشگی افراد در مورد دیابت روش های روش های تشخیص بیماری دیابت هست در ادامه ما به بررسی روش های تشخیص بیماری دیابت می پردازیم
اگر برخی از نشانه های یاد شده در شما یافت شود، با یا بدون وجود هرگونه ناهنجاری در معاینه های پزشکی، پزشک معالج به ابتلای شما به دیابت گمان خواهد برد. حال باید تشخیص خود را ثابت کند.

آزمایش ادرار

قدیمی ترین و ساده ترین روش روش تشخیص بیماری دیابت ، آزمایش ادرار برای یافتن گلوکز است. وجود گلوکز در ادرار، تقریباً نشانگر ابتلای شخص به دیابت است.

در چند قرن پیش، پزشک با چشیدن ادرار به وجود گلوکز (قند) در آن پی می برد!
امروزه با فرو بردن میله ای آغشته به مواد شیمیایی به درون ادرار، ظرف یک دقیقه یا کمتر از وجود گلوکز در ادرار باخبر می شوند. وجود گلوکز در ادرار را گلیکوزوری می نامند.

با همه اینها، نتیجه آزمایش ادرار نباید به عنوان تنها دلیل روش تشخیص بیماری دیابت مورد اسناد قرار گیرد.

 

روش های تشخیص بیماری دیابت

آزمایش خون

یکی دیگر از روش ها روش های تشخیص بیماری دیابت آزمایش خون هست در ادامه بهبررسی این روش می پردازیم
گلوکز، قند ساده ای است که از غذاهای قندی یا نشاسته ای به دست می آید. در هر لیتر از خون بیشتر مردم مقداری مابین 4 تا 8/7 میلی مول (mmol) گلوکز وجود دارد. برای آنکه تشخیص دیابت در فرد مسجل شود، باید بیش از 11 میلی مول گلوکز در یک لیتر خون وجود داشته باشد (200 میلی گرم در هر دسی لیتر)

این نتیجه در آزمایش خون کسی که نشانه های ابتلا به دیابت دارد، برای تأیید تشخیص کافی است، چنانچه میزان گلوکز خون از حد طبیعی بیشتر باشد، هیپرگلیسمی یا زیادی قند خون رخ می دهد (هیپر= زیاد، گلیسمی= گلوکز خون).

چنانچه میزان قند خون در حد بینابین قرار داشته باشد، ممکن است پزشک بخواهد در روز دیگر آزمایش خونِ ناشتا و بعد از صرف گلوکز را مجدداً تکرار کند.
اگر از نیمه شب به بعد چیزی میل نکنید، باید گلوکز خونتان کمتر از 8/7 میلی مول در لیتر (140 میلی گرم در دسی لیتر) باشد. مقادیر بالاتر از این میزان  حاکی از ابتلا به بیماری دیابت است.

مقدار گلوکز خون در افراد دیابتی ها

تشخیص وجود دیابت راحت تر از رد آن است. اگر مقدار گلوکز خونتان (ناشتا یا غیر ناشتا) کمتر از 5/5 میلی مول در لیتر (100 میلی گرم در دسی لیتر) باشد، احتمال ابتلای شما به دیابت فوق العاده کم است.
مقدار گلوکز خون بعد از صرف غذا به نحو چشمگیری تغییر می کند، اگر مقدار گلوکز در حالت ناشتا بین 5/5 (100 میلی گرم در دسی لیتر) و 8/7 میلی مول در لیتر (140 میلی گرم در دسی لیتر) و 1/11 میلی مول در لیتر (200 میلی گرم در دسی لیتر) باشد، پزشک ممکن است.

آزمایش تحمل گلوکز برایتان تجویز کند. در این آزمایش، به آزمایشگاه می روید بدون آنکه از نیمه شب گذشته چیزی، جز آب، میل کرده باشید.
نمونۀ خون برای تعیین مقدار گلوکز گرفته می شود، و بعد یک نوشیدنی حاوی 75 گرم گلوکز می نوشید.
دو ساعت بعد، نمونۀ دیگری از خونتان می گیرند (برخی آزمایشگاهها در این فاصله نیز نمونه هایی از خون می گیرند.) نتیجه آزمایش تحمل گلوکز به ترتیب زیر تفسیر می شود:

غلظت گلوکز خون (نمونه خون وریدی) برای روش های تشخیص بیماری دیابت

مقدار گلوکز در فرد ناشتا کمتر از 8/7 میلی مول در لیتر (140 میلی گرم در دسی لیتر)

سالم

مقدار گلوکز در فرد دو ساعت بعد از صرف غذا کمتر از 8/7 میلی مول در لیتر (140 میلی گرم در دسی لیتر)

سالم

مقدار گلوکز در فرد ناشتا کمتر از 8/7 میلی مول در لیتر (140 میلی گرم در دسی لیتر) وجود اختلال در تحمل گلوکز
مقدار گلوکز در فرد، در ظرف کمتر از دو ساعت پس از صرف غذا، بین 8/7 و 1/11 میلی مول در لیتر (200 میلی گرم در دسی لیتر)

وجود اختلال در تحمل گلوکز

مقدار گلوکز در فرد ناشتا بیشتر از 8/7 میلی مول در لیتر (140 میلی گرم در دسی لیتر)

ابتلا به دیابت

مقدار گلوکز دو ساعت بعد از صرف غذا 11 میلی مول در لیتر (200 میلی گرم در دسی لیتر)

ابتلا به دیابت

 

جمع بندی

  • نشانه های بیماری دیابت کنترل نشده عبارت اند از:
    احساس ناخوشی، بی قوتی، تشنگی، آشامیدن مایعات فراوان، دفع فراوان ادرار، کم شدن وزن، احساس گزگز، تاری بینایی ، خارش، عفونت، یبوست و چنگه شدن. برخی از مبتلایان به دیابت هیچ نشانه ای ندارند.
  • برخی افراد که بیماری دیابت آنها بتازگی تشخیص داده شده است
    هیچ گونه علامت بالینی بروز نمی دهند، مگر آنها که قند خونشان بسیار بالاست یا مدتهای مدیدی به دیابتِ درمان نشده مبتلا بوده اند.
  • اگر در ادرارتان گلوکز یافت شود، احتمالاً به دیابت مبتلا هستید.
  • اگر مقدار گلوکز خون تان بیش از 11 میلی مول در لیتر (200 میلی گرم در دسی لیتر) باشد و هیچ یک از نشانه های مربوط به دیابت را نداشته باشید، یقیناً به دیابت مبتلا هستید.

ممنون که با ما همراه بودید اگر سئوالی در ارتباط با روش های تشخیص بیماری دیابت دارید کامنت بزارید 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.