استرس و رابطه آن با دیابت

استرس و رابطه آن با دیابت
0 ۵۶۵

بررسی ارتباط استرس با بیماری دیابت

در این مقاله ما به استرس و رابطه آن با دیابت می پردازیم. استرس یکی از موضوع های چالش برانگیز جوامع امروزی است. واقعیت این است که ما بسیاری عوامل بالقوه استرس زا در زندگی روزانه خود داریم که منجر به استرس می شوند.
استرس به عنوان بخشی عادی از زندگی، واکنشی طبیعی ست به تغییرات محیط پیرامون، مشکلات و نگرانی های اقتصادی، ناامیدی ها، و چالش هایی که فرد در طول زندگی خویش با آن ها رو به رو می شود. اما مهم این است که به استرس خود آگاه باشیم و نیز بدانیم چه زمانی رو به افزایش است. بی شک آگاهی از استرس و میزان تأثیر آن بر قند خون، به ویژه برای افراد دیابتی بسیار حائز اهمیت است.

استرس، ضربان قلب و به همراه آن فشارخون و قند خون را افزایش می دهد تا بدن بتواند در وضعیت بحرانی واکنشی سریع تر نشان دهد. بدن در برابر استرس کوتاه مدت مشکلی ندارد. اما در زندگی مدرن، استرس به چند دقیقه و چند ساعت محدود نمی شود، بلکه ممکن است روزها و ماه ها به طول می انجامد.
در این شرایط است که بدن نمی تواند با پیامدهای استرس که در کوتاه مدت مثبت هستند، کنار بیاید و دچار اختلال می شود. شناخت این پیامدها که با بالا رفتن قند خون و فشارخون رابطه مستقیم دارند، بالأخص برای افراد دیابتی اهمیت فراوانی دارد.استرس و رابطه آن با دیابت

چند عامل مهم برای کنترل قند خون

پیش از آن که به موضوع استرس و رابطه آن با دیابت بپردازیم، باید اشاره کنیم که کنترل دیابت نیازمند رعایت چندین عامل ضروری است، این عوامل ضروری عبارتند از:

  • تغذیه مناسب
  • فعالیت بدنی
  • مصرف داروها
  • تست سطح قند خون
  • کنترل استرس

در واقع این عوامل در همه حال بر سطح قند خون فرد تأثیر می گذارند.

یکی از این عوامل استرس و رابطه آن با دیابت، همان طور که اشاره شد، کنترل استرس است. به طور کلی پژوهش ها نشان داده اند که استرس بر سطح قند خون فرد تأثیر می گذارد.
پژوهش های تازه ثابت کرده اند که استرس، چه به صورت فشار جسمانی ناشی از بیماری، و چه با منشأ روانی، تغییراتی را در سطح قند خون ایجاد می کند که خود ممکن است برای بیماران دیابتی مشکل آفرین شود.

باید گفت که استرس طولانی مدت می تواند باعث صدمه جدی و دامنه دار به قلب، کلیه ها، چشم، و اعصاب و روان شود. پس آشنایی با شیوه های کنترل استرس نه تنها کمک می کند که سطح قند خون خود را تحت کنترل داشته باشیم، بلکه سبب می شود که کل زندگی مان را زیر نظر و مراقبت قرار دهیم.

 

بررسی ارتباط بیماری دیابت و استرس

قابل اشاره است که، علاوه بر آن که استرس برخاسته از عوامل محیطی، می تواند بر کنترل دیابت به طور مستقیم و غیرمستقیم اثرگذار باشد، دیابت خود به تنهایی استرس زا است. هنگامی که اولین بار مطلع می شویم دچار بیماری دیابت شده ایم.

جدا از این که این موضوع خود می تواند در ما ایجاد استرس کند.
بلکه وارد مرحله های دیگری از رویارویی با عوامل استرس زا می شویم که مهم ترین آن «کنترل روزانه دیابت» است.

برخی از موارد استرس زایی که از دیابت ناشی می شود

  • احتیاط و نظمی که کنترل دیابت می طلبد.
  • احساس محرومیت از غذاهای مورد علاقه
  • احساس نامطبوع ناشی از دست و پنجه نرم کردن با بیماری دیابت
  • حس جدا بودن از اعضای خانواده
  • احساس کمبود داشتن
  • هراس از پیامدها و سرانجام بیماری دیابت
  • هراس از پیشرفت و وخیم شدن بیماری

استرس چیست؟

به طور ساده، استرس زمانی بروز می کند که گمان می کنیم نمی توانیم از عهده مشکلی بربیاییم و در آن لحظه دچار بحران روحی یا فشار روانی می شویم.

هنگامی که زیر فشار هستیم، بدن با ترشح هورمون های استرس، مانند آدرنالین و کورتیزون واکنش نشان می دهد. این هورمون ها سبب آزاد شدن قند از کبد می شوند. گرچه استرس معمولاً قند خون را بالا می برد، اما ممکن است حس کنیم قند خون ما پایین آمده است.

زیرا آدرنالین بسیاری از نشانه های افت قند خون را ایجاد می کند. در این وضعیت اگر به درستی نمی دانیم که قند خون ما بالا رفته یا پایین آمده، بهتر است قند خون خود را آزمایش کنیم. تنها آن زمان است که می توانیم تصمیم درست بگیریم.استرس و رابطه آن با دیابت

در هر حال اگر چاره ای برای استرس خود نیابیم با گذشت زمان، فشار روانی و جسمانی ما را از پا در می آورند و سبب افسردگی و دیگر مشکلات سلامت می شویم و سلامت ما به خطر می افتد.

عوامل استرس زا در افراد کدام اند ؟

امروزه، در دنیایی پر از استرس زندگی می کنیم و پیوسته زیر انواع فشارها هستیم. این فشارها گاهی بیشتر از آن است که بتوان آن ها راتاب آورد و در نهایت سبب شدن و عمق استرس در ما می شوند.

به طور کلی استرس، این احساس روزمره، می تواند توسط عوامل زیر ایجاد شود:

  • فشارهای حاصل از کار روزانه و به طور کلی شغل و دخل و خرج
  • مشکلات ناشی از ازدواج و روابط زناشویی
  • روابط بین والدین و فرزندان
  • مشکلات سلامت همانند دیابت
  • احساس ناامنی مالی و نگرانی نسبت به آینده
  • معضل ترافیک و به طور کلی رفت و آمد و پیامدهای آن.

آیا دیابت می تواند تولید استرس کند؟

در ادامه به بررسی استرس و رابطه آن با دیابت به این موضوع می پردازیم که دیابت می تواند تولید استرس کند:

در واقع، این که به کسی گفته شود دچار دیابت یا هر عارضه جدی و مزمن دیگری از این قبیل شده است
طبعاً در وی فشار روحی و استرس ایجاد می کند و می تواند سبب اختلال در کنترل سطح قند خون او شود که اغلب به ناامیدی و استرس و گاه افسردگی فرد می افزاید.

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.