پیش دیابت چیست و چه علائمی دارد ؟
فهرست مطالب
پیش دیابت چیست ؟
همانطور که از اسم پیش دیابت پیداست، به زمانی اطلاق می شود که قند خون فرد بالاتر از حد نرمال باشد.
اما این میزان آنقدر بالا نیست که دیابت اطلاق شود، بنابراین به این حالت پیش دیابت نیز گفته می شود که در نتیجه فرد دچار عدم تحمل گلوکز و اختلال در قند خون ناشتا می شود.
نکته قابل تامل این است که فرد در این مرحله لزوما علامتی ندارد و معمولا به صورت تصادفی متوجه قند خون بالا می شود .
پانکراس عضوی است که مسئول ترشح انسولین در بدن است و وظیفه ی انسولین برداشتن قند از جریان خون است؛ زمانی که فرد پیش دیابت است.
پانکراس هنوز توانایی تولید انسولین را دارد اما قدرت عملکرد انسولین کاهش پیدا میکند ، در واقع در بدن مقاومت نسبت به عملکرد انسولین به وجود می آید که در نتیجه قند خون افزایش می یابد که به آن مقاومتی انسولینی گفته می شود.
پیش دیابت چقدر شایع است ؟
پیش دیابت بسیار شایع است به طوری که در سال ۲۰۱۵ در آمریکا ۸۴ میلیون آمریکایی بالای ۱۸ ساله دچار این شرایط بودند که این یعنی از هر ۳ نفر ، ۱ نفر .
چه افرادی بیشتر در معرض پیش دیابت هستند؟
- افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند.
- افرادی که فعالیت فیزیکی ندارند و یا کم تحرک هستند.
- افرادی که فشار خون دارند.
- افرادی که در خانواده سابقه ی دیابت تیپ ۲ دارند.
- افرادی که فرزندشان هنگام تولد بیشتر از ۹ پوند ( ۴ کیلوگرم ) وزن داشته باشد.
بیشتر بخوانید: زخم پای دیابتی ، علل ، پیشگیری و درمان زخم پای دیابتی
اگر کسی پیش دیابت باشد آیا قطعا به دیابت تیپ ۲ تبدیل می شود؟
خیر. پیش دیابت ، لزوما به دیابت تبدیل نمی شود اما ریسک ابتلا را ۵ تا ۱۵ درصد افزایش می دهد، به ویژه در افراد بالای ۴۵ سال ، دارای اضافه وزن و عدم تحرک این ریسک افزایش می یابد .
چرا تشخیص پیش دیابت مهم است ؟
اهمیت تشخیص پیش دیابت از این بابت مهم است که پیش دیابت شیوع بالایی دارد و در ضمن هیچ علامتی هم ندارد و معمولا به صورت تصادفی در آزمایش خون متوجه آن می شوند به طوری که فقط ۱۰٪ افراد پیش دیابت از این مساله آگاهی دارند که همین مساله فرد را مستعد ابتلا به دیابت می کند
بنابراین آزمایش قند خون باید به صورت روتین انجام شود و اگر شک دارید که پیش دیابت هستید حتما به پزشک مراجعه کنید .
آزمایشاتی که برای ارزیایی این مساله به کار می رود به طور عمده هموگلوبین A1C و یا تست تحمل گلوکز خوراکی است.
هموگلوبین A1C معیاری برای اندازه گیری متوسط قند خون در ۳ ماهه اخیر است و نسبت به تست تحمل گلوکز خوراکی ، آزمایش بهتری محسوب می شود. اگر این مقدار بین ۵.۷ تا ۶.۴ باشد ، نشان دهنده ی پیش دیابت است .
بیشتر بخوانید: درمان زخم ها و عفونت های پای دیابتی
عوارض پیشرفت پیش دیابت به دیابت چیست ؟
قند خون بالا به خصوص زمانی که درمان نشود، می تواند در سراسر بدن عوارض مخرب بر جای بگذارد که به اختصاردر ذیل به برخی از این موارد اشاره شده است :
- از دست دادن بینایی
- آسیب به عصب و نوروپاتی
- از بین رفتن تدریجی عملکرد کلیه
- بیماری های قلبی عروقی
- به دنبال قند خون بالا ، انسولین بیشتر تولید می شود که خود این مسئله مقاومت انسولینی را تشدید می کند و باعث شدت یافتن علائم می شود.
قدرت تغییر سبک زنگی
طبق تحقیقات گسترده ایی که برنامه پیشگیری از دیابت نام دارد ، انجام شده است، تغییر سبک زندگی می تواند دریچه ی امید تازه ایی را برای کسانی که پیش دبابت هستند ، بگشاید.
مطالعات نشان می دهد تنها با کم کردن مقداری وزن و ورزش ریسک ابتلا به دیابت در افراد پیش دیابت در طی ۳ سال، ۵۸٪ کاهش می یابد .
راه کار هایی برای سالم تر زیستن و پیشگیری از دیابت
در ادامه چند توصیه به شما داریم.
1.سالم تر غذا میل کنید
پیشنهاد ما به شما این است که نصف بشقاب خود را با سبزیجات غیر نشاسته دار مانند هویج، آسپاراگوس یا مارچوبه و… پرکنید.
۴/۱ دیگر می تواند مواد نشاسسته دار باشد مانند نخود، ذرت و یا سیب مینی و در آخر ۴/۱ باقیمانده سهم پروتئین ها مانند ماهی و مرغ و لوبیا است. توجه کنید که موادی که کربوهیدرات دارند مانند پاستا می تواند باعث بالا رفتن قند خون شود.
2.ورزش کنید
برای ورش کردن حتما لازم نیست ورزش حرفه ای و یا طاقت فرسایی انجام دهید بلکه ۵ روز پیاده روی ۳۰ دقیه ایی در هفته بسیار نه تنها مفید بلکه کافی است ؛هم چنین برای اینکه به صورت دائم ورزش کنید می توانید همراه دوستانتان انجام دهید.
ورزش های هوازی مانند شنا و پیاده روی و بی هوازی مانند وزنه برداری هر دو مفید هستند اما بهترین ورزش ، مخلوطی از این دو است.
3.کاهش وزن
اگر فقط ۷ درصد کاهش وزن داشته باشید، ریسک ابتلا به دیابت را به طور چشمگیری کاهش می دهد که این امر قطعا با ورزش و تغذیعه سالم به حقیقت می پیوندد.
4.خواب کافی داشته باشید
اگر نمی توانید بخوابید و خیلی زود از خواب بیدار می شوید و یا کمتر از ۵ ساعت در شبانه روز می خوابید ریسک ابتلا به دیابت در شما افزایش می یابد ؛ بنابراین باید ۷ تا ۸ ساعت خواب با کیفیت در شبانه روز داشته باشید که برای این وقوع این امر از نوشیدنی های کافئین دار در عصر خودداری کنید.
5.سیگار را ترک کنید
اگر سیگار مصرف می کنید زمان آن رسیده که حتما آن را کنار بگذارید. افرادی که سیگار می کشند، ۳۰ تا ۴۰ درصد بیشتر در معرض دیابت هستند ، هم چنین عوارض دیابت در این افراد پررنگ تر و کنترل قند خون سخت تر است .
6.درمان دارویی
امروزه پزشکان از درمان های دارویی متنوعی استفاده می کنند که معروف ترین آن متفورمین یا گلوکوفاژ است که به کاهش مقاومت انسولینی و کاهش وزن کمک شایانی می کند.
در کلام آخرهم تاکید بر این است که سبک زندگی خود را از همین لحظه تغییر دهید تا معجزه آن را به زودی ببینید.
بیشتر بخوانید: زخم پای دیابتی و روش های مراقبت از پای دیابتی
مطلب بسیار مفید و جالب بود
خواهش می کنم
مطلب بسیار مفید و جالب بود
ممنونم
سلام
برادرم به کرونا مبتلا شد و دوازده روز بستری شد ،هنگام ترخیص پزشک معالج برای او انسولین تجویز کرد،اکنون سه روز است از انسولین استفاده می کند ،اما تغییری در کم شدن قند خون او نداشته،
راهکار شما چیست؟